خواص داروئي:
برگهاي گياه شنگ از خونريزي معده جلوگيري ميکند. اگر مسموم شديد از ريشهاين گياه استفاده کنيد. براي رماتيسم مفيد است و آب ريشه خام شنگ زگيل را از بين ميبرد. براي مسلولين نفع بسيار دارد. گل اين گياه را بر روي محل سوختگي قرار دهيد تا از قدرت آن التيام سوختگي پي ببريد!
فارسي اين کياه شنگ است، در شيراز و اصفهان به شنگ آلاله شنگ و در خراسان ريش بز خالدار خطاب ميکنند. به اين گياه قندرون، سنسفيل، تسلسفيل، اسپلنج و اسفلنج هم ميگويند. عربي نوع چمني اين گياه که برگهاي آن باريکتر از شنگ ميباشد، لحيه التيس و زنب الخيل است، ولي در عراق و شامات به آن اذناب الخيل ميگويند. شنگ در چمنزارهاي نمناک شمال ايران، عمارلو، بين کبوتر چاي و زرد چين، ايسپيلي ييلاق دامنه البرز، مخصوصا افجه و نارون ميرويد و نوع چمني اين گياه در مغرب ايران، تفرش، اراک، کوه شاهو و کردستان زياد است، و در اروپا به علت زيبايي گل اين گياه شنگ پرورش ميدهند.
گياه شناسان قديم نوع حقيقي شنگ را نر و نوع چمني را ماده ميدانستند، و در زبان فرانسه به شنگ يارب دوشوو، در فاصله ارديبهشت تا تير ماه ظاهر ميشود ريشه گياه شنگ داراي لعاب بوده و کمي تلخ است و خوردن آن اشتها را فوق العاده زياد ميکند. ريشه شنگ خلط آور و نرم کننده سينه و التيام دهنده زخمهاست. از برگهاي شنگ در سالاد استفاده ميکنند و ايرانيان آن را مانند کاهو و کاسني با سرکه و بدون آن ميخورند، چون بسيار خنک ميباشم. خوردن برگهاي شنگ اسهال و خونريزي معدي را بند ميآورد و از خونريزي سينه جلوگيري ميکند و براي مسلولين نافع است.
ريشه شنگ براي جلوگيري از اسهال و خونريزي، از برگش قويتر است و خوردن خيسانده آن در شراب براي جلوگيري از خونريزي رحم تجويز ميشود پاشيدن برگ و گل خشک شده اين گياه در روي زخمهاي چرکي و متعفن سودمند ميباشد ضماد آنرا براي التيام عصب قطع شده مفيد دانستهاند ضماد گل شنگ با موم جهت سوختگي آتش مفيد است حکيم محمد بن زکرياي رازي خوردن ريشه گياه شنگ را پادزهر سموم ميدانست.
عصاره گياه شنگ که در طب سنتي ايران طرثوث خوانده شده است پادزهر قوي است و در ساختن ترياق فارون به کار ميرود. براي معالجه نزله ريوي، نقرس، رماتيسم و امراض جلدي جوشانده شصت گرم ريشه شنگ تجويز مي کردهاند. اگر اين گياه را پختيد هرگز آب آن را دوز نريزند بلکه آن را بنوشيد، زيرا منافع شنگ در آب جوشانده جمع ميشود. عصاره شنگ جهت درمان کچلي و زخمهاي جلدي مفيد است. آب ريشه خام شنگ زگيل را از بين ميبرد.
چنانچه گياه شنک چمني را قطع کنيد، از آن يک ماده کائوچو کي ترشح ميشود، که به آن قندرون و قندران ميگويند. اين ماده در برابر هوا سفت ميشود و ايرانيان آن را مانند سقز ميجويند و چنانچه کمي حرارت به آن بدهيد، به صورت کش در ميآيد و با آن بهترين لاستيک را ميتوان ساخت، ولي چون مقدار آن کم است و ساختن لاستيک با آن به صرفه نيست. قندرون از دوستان کبد بوده و سريع الهضم است و از احتقان خون جلوگيري کرده، جويدن آن هضم غذا را آسان ميکند، اشتها را زياد مينمايد. براي پاک شدن سينه از اخلاط نافع است. براي شش و قلب نيز مفيد ميباشد.
خوردن مقدار کمي از آن، شب مواقع خواب براي تسکين سرفه تجويز شده است، ضماد آن با سندروس يا زرده تخم مرغ نيم برشته بر روي زخم جهت التيام و روياندن گوشت سودمند ميباشد. ضماد گداخته آن با پيه بزجهت رفع کجي ناخن و درد عضلات و ترک پوست و شقاي مزمن مخصوصا با کمي شنجرف نافع ميباشد و با روغن زيتون جهت تحليل ورمها و شکاف کشاله ران و تقويت اعصاب و خارش نافع ميباشد. مقدار خوراک آن يک مثقال است.
فرستنده : سيد اصغر حسينيان برزي
0 : توضیحات:
ارسال یک نظر