روستای طره از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز، با مختصات جغرافیایی 51 درجه و 37 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی، در 37 کیلومتری شمال غربی نطنز، 3 کیلومتری غرب ابیانه و 165 کیلومتری اصفهان قرار دارد. این روستا از جنوب به کوه ریزند، از شمال به کوه هیمند، از شمال شرقی به کوه وردشت و از جنوب غربی به کوه دومیلان محدود میشود. روستای طره از سطح دریا 2100 متر ارتفاع دارد و آب و هوای آن معتدل کوهستانی است.
آسیاب آبی، مسجد قدیمی و خانههای قدیمی با درهای چوبی و تزیینات خاص و نیز کشف یک گورستان باستانی با قدمت 2500 ساله، به تاریخ کهن استقرار انسانی در محل این روستا دلالت دارد. مردم روستای طره به زبان فارسی، با گویش محلی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت در سال 1385 جمعیت روستای طره 139 نفر گزارش شده است. درآمد عمده مردم روستای طره براساس فعالیتهای زراعی، باغداری و تولید صنایع دستی استوار شده است. مهمترین محصولات زراعی روستای طره شامل گلابی، زردآلو، گیلاس، گندم، جو و صیفیجات است. در اکثر خانههای روستایی دار قالی برپاست و زنان و دختران روستا ضمن همکاری در فعالیتهای زراعی به تولید قالیهای مرغوب با طرح و نقوش معروف نایین و کاشان نیز میپردازند. فرشهای تولیدی این روستا عموماً در بازار فرش شهرهای نائین، کاشان، اصفهان و تهران عرضه میشود.
روستای طره در کوهپایه استقرار یافته و از بافت مسکونی متمرکزی برخوردار است. کوشش روستاییان، عبور رودخانه دائمی از میان روستا و جریان چشمهسار لوت، روستای طره را با پوشش سرسبز درختان و باغات گسترده زینت داده است. شکل و کالبد خانههای روستایی، از نوع معیشت و فعالیتهای شغالی ساکنین آن تأثیر پذیرفته است. فضاهای خانهها، شامل حیاط، اتاقهای متعدد، آشپزخانه، راهرو، انبار و سرویس بهداشتی است. مصالح به کار رفته در ساخت خانههای روستایی عموماً از سنگ، چوب و خشت میباشد. واحدهای مسکونی دارای سقفهای مسطحی هستند که با چوب، گل و سرشاخههای محکم پوشیده شدهاند.کف حیاط اغلب خانهها خاکی هستند و به ندرت با آجر یا موزاییک پوشیده شدهاند. کف کوچههای محدودة قدیمی روستا نیز خاکی است.
بقایای آثار ادوار گذشته از قبیل آسیاب آبی، مساجد، خانههای قدیمی و گورستان قدیمی، سیمای تاریخی جالب توجهی به روستا بخشیدهاند. جاذبههای گردشگری گورستان باستانی روستای طره نزدیک به 2500 سال قدمت دارد. سنگ قبرها و کتیبههای موجود بر بالای برخی از قبور نشانگر این دیرینگی است.
آسیاب آبی روستا، از نشانههای تلاش انسان برای بهرهگیری از انرژی آب، در ساماندهی فعالیتها و ضرورتهای زندگی بوده است. در حال حاضر، بقایایی از آسیاب آبی روستا به جا مانده است.
تزیینات ارزشمند درهای چوبی، سردرها و ایوانهای خانههای قدیمی روستای طره، نشانگر معماری شکوهمند این روستا در گذشته است.
مسجد برج عقاب که از ابنیة قدیمی روستا است، از نظر الگوی معماری و مصالح به کار رفته، بسیار قابل توجه است.
حاشیههای رودخانه برز رود و تفرجگاه چشمهسار لوت از عمدهترین چشماندازها و جاذبههای طبیعی روستای طره است. ویژگیهای اقلیمی مساعد، شرایط و بافت ییلاقی و فضای سرسبز، روستای طره را به یکی از مراکز جذاب طبیعت دوستان و گردشگران علاقهمند به فضاهای کوهستانی تبدیل نموده است. در فصول بهار و تابستان، آرامش این منطقه ییلاقی بر انسان تأثیری به سزا دارد.
مردم روستای طره در اعیاد نوروز، قربان، فطر، غدیر و همچنین روزها و شبهای شادیهای ملی از جمله سیزده به در، یلدا و امثالهم مشارکت میکنند. سوگواریهای ماههای محرم و صفر نیز همراه با مراسم «نخل گردانی» برگزار میشود. بردن نخل بر مزار فرد تازه فوت شده نیز از دیگر رسمهای مردم این روستاست. روزهای شاد و مراسم عروسی معمولاً با موسیقی محلی همراه است. در عروسیها مراسم «پاانداز» توسط دختران و زنان جوان برگزار میشود. رقصهای فامیلی و آوازهایی که در مراسم عروسی اجرا میشود، از جلوههای فرهنگ بومی مردم این روستاست. پوشاک محلی مردان روستای طره، شامل شلوار مشکی، پیراهن یقهدار، قبا، آرخالیق، شال (برای بستن کمر) و گیوه میباشد. زنان نیز از لباسهای محلی مانند کلاه مخصوص، چارقد، چادرشب، پیراهن راسته، شلوار قردار، یل و گیوه، استفاده میکنند.
خشکبار، گلابی و قالیهای دستباف از سوغاتیهای روستای طره است.بازیهای محلی در میان جوانان و نوجوانان روستا رایج است. از آن جمله میتوان به بازیهای شال پروانه و لاکچو اشاره کرد. انواع غذاهای محلی که در روستای طره طبخ و مصرف میشوند عبارتند از پلوجو، آش ترشی، کشتوا، قلقلی آب و هلیم جو. ماست مخصوص و بسیار خوشطعم، از غذاهای همیشگی و زینتبخش سفره روستاییان است.
دسترسی: روستای طره با شهر نطنز 37 کیلومتر فاصله دارد و با جادهای مناسب و آسفالت قابل دسترسی است.
منبع : وبلاگ روستای طره
نمایی از روستای طره
کوچه های سنگ فرش شده روستای طره
مسجد برج عقاب