روستای یارند از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز، با مختصات جغرافیایی 51 درجه و 41 دقیقه طول شرقی و 33 درجه و 35 دقیقه عرض شمالی، در 2 کیلومتری شمال غربی نطنز و 155 کیلومتری اصفهان قرار گرفته است. ارتفاع این روستا از سطح دریا 1820 متر و آب و هوای آن گرم و خشک است. کوههای سیاه در شمال، کپه نخل در جنوب شرقی و شابزندون در شمال غربی روستای یارند قرار دارد.
پنج رشته قنات قدیمی، دو درخت کهنسال، مساجد متعدد و دو حسینیه از رونق این روستا در ادوار گذشته حکایت دارد. قدمت این روستا به بیش از 500 سال میرسد.
مردم این روستا، به زبان فارسی سخن میگویند، مسلمان و پیرو مذهب شیعه جعفری هستند.
الگوی معیشت و سکونت
در سال 1385 جمعیت روستای یارند 102 نفر گزارش شده است.
درآمد بیشتر مردم روستای یارند از فعالیتهای زراعی، دامداری، باغداری، خدمات و صنایع دستی تأمین میشود. گندم، جو، یونجه، ذرت، شبدر، ترهبار و سردرختیهایی از قبیل زردآلو، گلابی، آلو، سیب، خرمالو، بادام، آلوچه، توت، گردو و انجیر مهمترین محصولات زراعی و باغی این روستا هستند. دامداری به شیوه سنتی در روستا رواج دارد. گروهی از مردم در کارهای قالی بافی، به بافت قالی با طرح نایین اشتغال دارند.
روستای کوهستانی و تاریخی یارند بافت مسکونی متمرکز دارد. مصالح به کار رفته در واحدهای مسکونی آن از خشت، گل، سنگ و آجر است. خانههای قدیمی روستا ایوان دارند و فضای داخلی آنها عبارتند از: اتاقها، انباری، آشپزخانه، سرویس بهداشتی و طویله. در ساخت خانههای جدید ضمن استفاده از دانش معماری نوین از مصالح مقاوم نیز استفاده میشود.
در فصول مساعد سال به خصوص در بهار، انواع گلها و گیاهان خودرو در مرغزاریهای روستا سر از خاک برمیکشند و زیبایی و سرسبزی پیرامون روستا را دو چندان میسازند. دامنههای تپههای اطراف روستا از تفرجگاههای مورد علاقه گردشگران به ویژه برای اتراق و اقامت شبانه (در چادر) محسوب میشود.
در این روستا تعداد و حسینیه و نه مسجد قدمی وجود دارد، که مردم روستا، مراسم و آیینهای مذهبی، اعم از عزاداریهای شخصی و بزرگداشت ماه محرم را در آن مساجد و حسینیهها برگزار میکنند.
پنج رشته قنات در روستا جریان مییابد که ضمن رونق زراعت و باغداری از جاذبههای گردشگری روستا نیز به شمار میروند و در ایام مختلف سال گردشگران بسیاری را به سوی خود جلب مینمایند.
دو درخت چنار کهنسال در مسیر قناتهای روستا، قرار دارند که هر یک بیش از 500 سال عمر دارند. گردشگران و طبیعت دوستان بسیاری از این درختهای دیدن میکنند.
مردم روستای یارند، در برگزاری باشکوه مراسم مربوط به عید نوروز، اعیاد فطر و قربان و مراسم عزادای ایام محرم و رمضان شرکت میکنند.
عروسی روستا نیز مراسم خاصی دارد و با شادی و سرور همراه است.
بافت گلیم، جاجیم و فرش، با طرح نائین در روستا رواج دارد. زنان و دختران این روستا با کار در خانه، عمدهترین تولید کنندگان صنایع دستی روستا هستند.
از بهترین سوغاتیهای این روستا میتوان به انواع صنایع دستی، گلابی و خشکبار اشاره کرد.
انواع آش و آبگوشت محلی، معروفترین غذاهای گردشگرپسند این روستا هستند، که باچاشنی انواع لبنیات مرغوب روستا، مزهای دلچسب مییابند.
دسترسی: این روستا از طریق آزادراه تهران - اصفهان و از طریق جاده نطنز قابل دسترسی است و جادهای آسفالت دارد.
کوچه های یارند