سایت برزرود

برزرود

با توجه به گسترش شهر نشینی و خالی شدن روستاها از سکنه و پيشرفت روز افزون اينترنت ، روستاهای زيادي به منظور ایجاد رابطه و حفظ انسجام  بین اهالی خود در دهکده جهانی به معرفي خود پرداخته اند، بدین منظور چندی از مهندسین و متخصصین روستای برز برآن شدند تا با ایجاد وب سایت برزرود این خلع ارتباطی را از میان بردارند.
اهداف و انگیزه های اصلی که موجب ایجاد این سایت گردید:

•    معرفی و شناساندن دهستان برزرود و ايجاد ارتباط و تعامل بيشتر بين اهالي روستاي برز
•    آشنا نمودن نسل جدید با سابقه فرهنگی، تاریخی روستای پدران و نیاکان خود
•    جمع آوردی اسناد (لغات مستعمل و عکس ها و اسناد  قدیمی که خود گویای گذشته و فرهنگ آن منطقه می باشد)
•    ایجاد محلی مجازی برای ارتباط سریعتر و بهتر جهت پخش اخبار و مسایل مربوط به روستا

معرفی بخش های سایت:

1.    خانه : که در آن آخرین مطالبی که در سایت قرار گرفته مشاهده می کنید.
2.    روستاهای برزرود: شامل روستاهای دهستان برزرود می باشد. دهستان برزود شامل 12 روستا می باشد.
3.    اخبار: می توانید آخرین اخبار مربوط به برزرود را در این بخش دنبال کنید، برای ارسال اخبار خود از بخش ارتباط با ما استفاده نمایید و اخبار خود را برای ما ارسال نمایید.
4.    گالری: در این بخش عکس‌ها، صداها و فیلم های مربوط به روستای برز قرار دارد.
5.    معرفی برز : این بخش به معرفی روستای برز از جنبه های متفاوت می پردازد، در این بخش سعی شده است روستای برز برای افرادی که اهل برز نیستند به طور کامل معرفی شود.
6.    برز نامه : این بخش مربوط به مسایل و اهالی خود برز می باشد مانند محله ها، جوب بندی و ... و قصد این بخش آشنا نمودن نسل جوان با این مسایل و حفظ آنها برای نسل های بعد می باشد.
7.     فرهنگ واژگان : در این بخش لغت های مورد استفاده در روستای برز قرار دارد هدف از این بخش جمع آوری واژگان برزی که به مرور زمان از بین خواهد رفت.
8.    میون ده : این بخش همان طور که از اسمش پیداست محل تعامل اعضای سایت با یکدیگر است، اعضا می توانند در این بخش مطالب خودشان را قرار دهند و از نظرات بقیه دوستان استفاده کنند.
9.    ثبت نام : در این بخش افراد می توانند فرم عضویت را پر کرده و به صورت رایگان عضو سایت برزرود شوند، یکی از اهداف ثبت نام شناسایی افراد و توانایی های آنها می باشد، بنابراین سعی کنید بخش های مربوط به ثبت نام را بطور کامل پر نمایید
10.    ارتباط با ما : این بخش محل ارتباط افراد با مدیریت سایت می باشد، افراد برای ارسال نظرات، پیشنهادات و انتقادات و ... میتوانند از این قسمت استفاده نمایند. حتما ایمیل یا تلفن خود را درج کنید تا مدیر سایت بتواند با شما تماس برقرار کند.

راه های تعامل اعضا با سایت :

در طراحی سایت سعی شده است تا سایت فقط محلی برای دادن اطلاعات نباشد بلکه اعضا بتوانند در آن تعامل داشته باشند، در همین راستا بخش "میون ده" در سایت در نظر گرفته شده تا اعضا محلی را برای نوشتن مطالب خود داشته باشند و بتوانند با سایر اعضا ارتباط برقرار کنند
دومین راه تعامل نوشتن نظرات برای مطالب و تصاویر و ... می باشد، از این طریق سایر اعضا می توانند از نظرات و توضیحات شما استفاده کنند. سومین راه از طریق بخش "ارتباط با ما" و ایمیل وب سایت barzrood@gmail.com  است که از آن طریق می توانید مطالب خود را برای ما ارسال نمایید تا با نام شما در سایت درج شود.

این سایت در صورتی به اهداف خود دست پیدا می کند که دوستان و هم ولایتی ها آن را سایت خود بدانند و برای پربارشدن سایت تلاش نمایند.

معرفی روستای برز

روستای برز


بار دگر به همّــــــت اهل وفاى برز        صبح امید سر زده از کوچه هاى برز
پیچیده است درهمه جا عطر همدلى        در راه افتخار نو واعتلاى برز

حدود 54 کیلومتر از جاده‌ی کاشان- نطنز را که طی کنی و از روی پل هنجن که بگذری کم کم پیچ و تاب تن رودخانه ای خود را به تو می نمایاند که شاید از اولین سکونت گاه های بشر در دل کویر بی رحم مرکزی ایران باشد.
دهستانی که باعث فخر و مباهات شهرهای نطنز و کاشان در طول تاریخ بوده است.

رودخانه و دهستانی که میراثش و هدیه اش برای ایران زمین  "برز" بوده است و"ابیانه". دویار قدیمی که درازنای تاریخ  را، دست در دست هم پیموده اند و هیچ گاه دامانشان از شیرمردان و شیرزنان خالی نبوده است. برزی که مرکزیتش در دهستان برزرود را علاوه بر وسعت و موقعیت جغرافیایی مرهون غیرت و حمیت مردمانش در ازمنه ی قدیم بوده است.
روستایی با آب و هوایی فرح بخش و روح نواز....

تاریخچه و بزرگان روستای برز

روستای برز

روستای  برز با مساحتی حدود ۲۰ هکتار در ۱۶۵ کیلومتری مرکز استان اصفهان و۴۰ کیلومتری شمال غرب شهرستان نطنز قرار دارد. جمعیت آن از حدود 300 خانوار در 1294 قمری به چیزی کمتر از 50 نفر در سال های اخیر رسیده است.
سکونت در روستای برز از قدمت بسیار بالایی برخوردار است و طبق گفته ی افراد محلی سابقه ی شکل گیری آن به قبل از اسلام برمی‌گردد. از نشانه‌های آن بقایای قبرستان‌های زرتشتی‌ها و یهودیان در روستا می‌باشد.
این روستا از قدیمی ترین مراکز شیعی در ایران بوده است چنانکه فرزند زادگان مولای متقیان هنگامی که جهت پیوستن به امام رضا (ع) به ایران آمده و با توطئه ی قتل و دستگیری خویش به دست عمال خلفای عباسی مواجه گشتند در نواحی مرکزی ایران پراکنده شده و دست یاری به سمت ایرانیان دراز کردند که روستای برز از جمله روستاهایی است که به پناه دادن به این معصوم زادگان جلیل القدر و نثار خون جوانان خویش در راه ایشان سند افتخاری برای خویش رقم زده که تا دنیا دنیاست جای بالیدن دارد و هر اهل برزی جاودانه به آن مباهات می کند. 
این روستا در گذشته مرکز دهستان برزرود بوده‌است و زادگاه خاندان های عظیم الشّأنی که مردان بزرگ و اثرگذار و معتقد دوره ی صفوی از آن برخاسته اند و اسامی بسیاری از ایشان به کرّات در تواریخ عهد صفوی در کنار اسم بنیانگذاران و شاهان آن سلسله ذکر شده است از جمله :

" میرزا ابوالمعالی"  وزیر دست چپ شاه عباس اول که شاه  درباره ی وی گفته بود:" مهر من بدون خط میرزا ابوالمعالی اعتبار ندارد و خط میرزا بدون مهر من معتبر است".

"میرزا محمد باقر" معروف به "میرزا باقر وزیر" شاعر بزرگ صفوی. شاعری که به عقیده ی برخی از بزرگان ادب، شعرش گاهی با شعر صائب تبریزی استاد سخن در سبک هندی پهلو می زند.
همچنین می توان به میر ابوالعلی، عموزاده میر ابوالمعالی، وزیر قورچیان شاه عباس اول و فرزندانش میرزا محمد شفیع، وزیر قورچیان شاه صفی، وزیر قورچیان شاه عباس دوم و فرزند زاده‌اش، میرزا محمد صادق، وزیر شاه طهماسب دوم اشاره کرد.
و در قرون معاصر علمایی که مرکزیت علمی در اطراف و نواحی داشته اند مثل مرحوم آقا ضیاء ضیاءالعلما و مرحوم فخر السّادات عزیزی.

در کتاب "مجموعه ناصری" (نسخه ی خطی) از حسین بن ابراهیم خان اصفهانی (سال ۱۲۹۴ ه.ق)  راجع به برز چنین آمده است :
« برز در تحت قریه طره اتفاق افتاده، در میان دره ی کوه برز، دهی است که در همه ی نطنز، دهی به این خوش آب و هوایی نیست، ییلاق است. تخمیناً ۳۰۰ خانوار بوده. مردم برز اناثاً و ذکوراً صاحب صوت می‌باشند. باغات و اشجار میوه از همه قسمی زیاد دارد. به خصوص گلابی که خیلی زیاد است. هم رودخانه دارد و هم قنات. از بالای ده تا زیر ده خیابانی درست کرده‌اند که هر دو طرف آن چنار است. در پشت خیابان خانه از هر دو طرف ، پشت خانه‌ها باغات. یک روی خانه به خیابان و یک روی به باغات است. محصول شتوی ، گندم ، صیفی و جو حامض است.  »

نحوه شکل گیری روستای برز

روستای برز

بنا به روایات گذشتگان، برز در منطقه‌ای بنام سیلو (سَ یَ) واقع در بالای کوه تخت (تخته سرکل) پدیدآمده‌است (صحرای کنونی با همین نام درسرحدات جنوبی برز وجود دارد)
اولین محل سکونت افراد که آثار زندگی در آن مشاهده می‌شود بوم کن‌ (کنده) هایی است که هم اکنون در جنوب قلعه  سنگی وجود دارد. به مرور زمان که مدت آن معلوم نیست در شمال قلعه بوم کن‌هایی برای  سکونت و انبار آذوقه ایجاد نمودند. به مرور زمان با افزایش جمعیت و وجود رودخانه پر آب برزرود محله های گریند و عابدان و میان ده شکل گرفتند.

ولی آن چه تاریخ مشخصی دارد محله عمارت و تالار است که در زمان صفویه در زمینی به مساحت ۴۰ جریب توسط میرزا باقر از وزیران شاه عباس در خوش آب و هواترین نقطه برز بنا شده‌است.
از دیگر محله های قدیمی آن می توان درهربا، پل مویز، گریند، برلا و برز نو، لاچیان، پاسنگ، سوسلیمان، پَکرَنجه، پَچاد، حوضخانه  و....  را نام برد.

آب و هوا روستای برز

روستای برز

روستای برز روستایی کاملاً دره‌ای است که از شرق به غرب کشیده شده‌است، این روستا بدلیل گستردگی و پراکندگی اقلیمی، کثرت کوچه‌ها، محله‌های قدیم و جدید مجزا، معماری محلی ساختمانها، رنگ خاک زرد معروف به خاک تنور در نماها، دارا بودن دو محله مجزا با آب و هوای متفاوت در شمال و جنوب  و عبور رود خانه ی معروف برزرود از وسط ده، منبع بسیارغنی  جهت مطالعات  تاریخی ، جغرافیایی و همچنین ساخت روستایی می باشد.
وجود کوه هیمند سربه فلک کشیده در شمال غربی، مردمانی با آداب و رسوم بیاد ماندنی از نسلهای کهن، باغات سرسبز و خوش منظر و عبور جاده ی اصلی و توریستی به این روستا جلوه‌ای دیگر بخشیده‌است.
آب شرب و کشاورزیش از سه قنات و آب رودخانه و تعدادی چشمه تأمین می شود، چشمه هایی که برخی در خوشخواری و خوشگواری رشک آب حیاتند.
هرچند این روستا فاصله کمی تا منطقه گرمسیری بادرود و کاشان دارد ولی به دلیل قرار گرفتن بین کوه‌های هیمند از شمال غربی، وردشت از شمال، تخت سرکل از جنوب شرقی و ریزنده از جنوب غربی و وجود چشمه سارهای متعددی که از این رشته کوه‌ها جاری می‌شود  از نظر وضعیت آب و هوایی به یک منطقه ی بسیار معتدل و خوش آب و هوا تبدیل شده است.

صاحب مجموعه ی ناصری در معرفی برز آورده است :
 " برز دهی است که در  همه ی نطنز دهی به این خوش آب و هوایی نیست ، ییلاق است ."

ریشه شناسی واژه بَرز

واژه بَرز

در وجه تسمیه ی این روستا سخن بسیار می توان گفت چنانچه برای کلمه ی برز می توان معادل هایی در زبان های "ایران قدیم" ،"فارسی دری میانه" و "عربی" یافت. اما به نظر می رسد برگرفته از "برز" به معنی "کشت و کار کشاورزی" بوده باشد و یا گونه ای تغییر یافته از کلمه ی " بُرز" به معنی "بالا و بلندی" .

آثار تاریخی و دیدنی روستای برز

روستای برز


اگر سیل مهیب سال 1335 نبود بی شک روستای برز از دیدنی ترین روستاهای ایران از لحاظ عظمت و شکوه بناهای دوره ی صفوی بود چنانکه نشانه هایی از این عظمت و شکوه را تا همین اواخر در باقیمانده ی بنای "تالار" عمارت "حوضخانه" و خانه های چند طبقه ی ( کوشک ) این روستا می شد سراغ گرفت اما دریغ که چنین نیست.

از آثار تاریخی و قدیمی برز می‌توان به بقعه سه تن از فرزندان امام موسی کاظم، شاه زاده اسماعیل، بی بی حلیمه خاتون و شاه‌زاده اسحاق و حمام قدیمی سرده و قلعه سنگی و قلعه سر ده و قدمگاه اشاره کرد.
مهمترین اثر تاریخی موجود در شاهزاده اسماعیل منبری چوبی با قدمتی طولانی مربوط به قرن ششم هجری است. این منبر دارای منبت کاری‌های ظریف و طرح و نقش‌های گوناگون است. بر ستون‌های دیواره کنار پله‌ها و مسند آن آیات قرآنی کنده کاری شده و دارای کتیبه‌ای است که در آن نام بانی و تاریخ ساخت که سال ۵۴۳ هـ. ق است درج شده‌است.
از دیگر آثار تاریخی می توان به موارد زیر اشاره کرد :

در چوبی منبت کاری به تاریخ 773 هجری قمری
یک لنگه در کنده کاری به تاریخ 870 هجری قمری
حمام قدیمی ده که با معماری اولیه آن بازسازی شده
بنای قدمگاه و مسجد حاجتگاه
چنارهای کهن سال کنار امامزاده
دوعدد نخل مخصوص عزاداری حضرت اباعبدالله در محرم
دو عدد سنگ قبر کنده کاری شده بسیار نفیس و منقوش
مزرعه ی زیبای باقرآباد به خصوص سرو به جامانده از دوره ی صفوی

مراسم و آیین‌های روستای برز

آیین های روستای برز



در گذشته مراسم و آیین‌های مختلفی در روستای برز وجود داشته‌است که امروزه برخی از آنها منسوخ شده و بعضی از آنها هم که انجام می‌شود شبیه سایر نقاط کشور شده‌است. از جمله‌ی این مراسم‌ها موارد زیر را می‌توان نام برد:

•    مراسم جیر جیرونه
با فرا رسیدن شب دهم ماه رمضان، به مدت سه شب کودکان هر محله پس از افطار به صورت دسته جمعی و در پرتو نور مهتاب مراسم جیر جیرونه را آغاز می‌کردند. دسته ی کودکان به در خانه ی مردم رفته و خواندن اشعاری را شروع می‌کردند و این شعر خوانی توسط خوش صداترین بچه‌ها انجام می‌شد و این کودکان با آجیل پذیرایی می‌شدند.
  
•    مراسم سوگواری‌های محرم
در دهه محرم و به ویژه روزهای نهم و دهم عزاداری‌های روستا شور و حال خاصی دارد
در روز نهم مراسم با بیرون آوردن "علم" که نمادی است از کاروان ِ  یاران علمدار کربلا آغاز می شود . هم زمان دسته های عزادار حسینی به دنبال علم حرکت کرده و به عمارت بالا وعمارت پایین رفته و پس از عزاداری وتقسیم نذورات و قرائت فاتحه برای اقامه ی نماز به مسجد برمی گردند.
گفته می شود بردن علم به عمارتین جهت احترام به سادات حسینی که اکثراً در این محل ساکن بوده اند انجام می شده است.
در عصر روز نهم، بستن و آراستن نخل که مراسمی است معنوی توسط زیر نخلی ها آغاز می شود.
صبحگاه روز دهم  دسته های عزادار به همراه علم ، طوق و علامت به حسینیه ی ده که محل نگهداری نخل است رفته و طی مراسم ویژه ای نخل را با عظمت و شکوه خاصی بیرون آورده و مراسم عزاداری را آغاز می کنند. همچنان که نخل (که شاید نمادی از تابوت امام حسین (ع) باشد) بر دوش مردم روان است دسته های سینه زنی و نوحه خوانی در جلو و عقب نخل به عزاداری پرداخته و به سوی قبرستان قدیمی ده (مزار) حرکت می کنند. در میان راه نخل را رو به روی بقعه ی شاهزاده اسماعیل آورده و با چرخاندن آن بر سر دست به این امامزاده احترام گذاشته و به آن حضرات عرض تسلیت می نمایند. پس از فاتحه خوانی در مزار نخل مجدداً به مسجد آورده شده و پس از اقامه ی نماز به سمت قدمگاه حرکت داده میشود .در قدمگاه پس از فاتحه خوانی و توزیع نذورات آخرین مرحله ی حرکت نخل آغاز شده و نخل در میان انبوه جمعیت سوگوار و عزادار به سمت حسینیه روانه می شود . بازگشت نخل به حسینیه از جالب ترین و اثر گذارترین مراحل سوگواری بوده و همزمانی آن با ساعات شهادت حضرت اباعبدالله این اثرگذاری را چند برابر میکند. مراسم با دعا و آرزوی قبولی عزاداری و وداع مردم با سالار شهیدان در میان سیل انبوهی از اشک و آه پایان یافته وعزاداران برای صرف نهار به حسینیه یا مسجد می روند.  
 
•    مراسم عید فطر
روز عید فطر پس از نماز عید، نمازگزاران به در خانه ی افرادی که در آن سال درگذشته‌اند می‌روند و پس از فاتحه خوانی برای فرد در گذشته، با میوه و شربت و شیرینی پذیرایی می‌شوند. بعد از ظهر نیز همه اهالی برای خواندن فاتحه و طلب آمرزش برای درگذشتگان بر سر قبور آن‌ها (مزار و قدمگاه) حاضر و برای شادی روح آن‌ها به توزیع نذورات می‌پردازند.

•    ملّا نشاندن
از قدیمی ترین و جالب ترین مراسم روستای برز می باشد که در آن عده ای از قاریان روستا از طرف خانواده ی کسی که تازه درگذشته دعوت می شوند تا یک روز تمام را برای آمرزش روح تازه درگذشته قرآن بخوانند. این مراسم اغلب در چند روز ابتدایی سال (ایام عید نوروز) انجام میشود. این مراسم شب هنگام پس از صرف شام که با حضور جمعی از مهمانان صورت می گیرد  طی مراسم ویژه ای به پایان می رسد.

•    مراسم شاه بازی یا میر نوروزی ، مراسم عسلی روغن خوران ،طناب نشستن ، قلعه سوزانی و ... سایر مراسم روستا بوده است که امروزه کمتر اجرا می شود.

فرهنگ و معیشت مردم روستای برز

دبیرستان روستای برز

زبان مردم روستای برز به دلیل مرتبط بودن با حکومت مرکزی در طول قرون کم کم به فارسی اصیل گراییده ولی هنوز می توان در صحبت های روزمره ی مردم  کلماتی از لهجه ی قدیم یافت.
روستای برز در زمینه آموزش و پرورش قدمت دیرینه‌ای در بین روستاهای اطراف دارد آنچنان که از سال ۱۳۱۹ هجری شمسی دارای مدرسه ی دولتی بوده و قبل از آن هم در این روستا مکتب خانه دایر بوده و دانش آموزان روستاهای اطراف برای تحصیل به این روستا می آمدند.
وجود ساختمان‌های آموزشی مانند دبستان، راهنمایی و دبیرستان که ساختمان آن مربوط به دهه ۱۳۴۰ می‌باشد حاکی از رونق روستا و ارتباط آموزشی آن با روستاهای اطراف بوده‌است اما با گذشت زمان و مهاجرت‌های گسترده ی روستایی، مدارس تعطیل شده و هم اکنون هیچ مدرسه‌ای در برز فعال نمی‌باشد. از نظر سطح سواد اهالی روستا، براساس نتایج سرشماری سال ۱۳۸۵از مجموع ۲۸۶ نفر(۱۴۱ خانوار) ساکن در روستا حدود ۷۰ درصد باسواد بوده‌اند.
در مردم این دیار ذوق شعر به فراوانی از قدیم مشهور بوده است به طوری که اغلب آثار باقی مانده از قدیم دارای ماده تاریخ به شعرند و کتیبه هایی سنگی به شعر در این روستا وجود دارد همچنین ذوق و درک موسیقیایی و خوش صدایی نیز از مواریث مردم این دیار است چنانچه صاحب مجموعه ی ناصری به آن اشاره می کند.
بیشتر مردم ساکن روستای برز به باغداری و دامپروری مشغول اند و انواع میوه‌ها همچون:گلابی، آلو، توت، سیب، زردآلو، زرشک کوهی ، زالزالک ،بادام و گردو از محصولات باغی این روستا به شمار می‌رود.

شهید ابوالقاسم وهابی

شهید ابوالقاسم وهابی


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید حسین صفاری

شهید حسین صفاری

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید علی میرزایی

شهید علی میرزایی


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید سید مصطفی میرزاباقری برزی

شهید سید مصطفی میرزاباقری برزی


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید اکبر مشهدی

شهید اکبر مشهدی


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید سید محمد خادمی

شهید سید محمد خادمی


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید حسین کاظم زاده

شهید حسین کاظم زاده

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید محمد کریمی پناه

شهید محمد کریمی پناه


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید سید محمد جعفر زاده

شهید سید محمد جعفر زاده


قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید مجید حاتمی

شهید مجید حاتمی

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید مجید حسینیان برزی

شهید مجید حسینیان برزی

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهدای روستای برز

شهدا

باصبا در چمن لاله سحر می گفتم        که شهیدان که اند این همه خونین کفنان
از خود گذشتن و جانبازی در راه دین و وطن عادت همواره و همیشه ی مردم این خطه ی شهید پرور بوده و هست.
چه آن هنگام که شهزادگان دین را پشت و پناه بوده اند و چه امروز که دفاع از خاک ایران را لشکر و سپاه شده اند.
با ذکر نام این شهیدان عزیز دعا می کنیم یاد و خاطره شان چراغ فروزان راهمان باشد:

1- شهید ابوالقاسم وهابی
2- شهید حسین صفاری
3- شهید علی میرزایی
4- شهید مصطفی میرزاباقری برزی
5- شهید اکبر مشهدی
6- شهید سید محمد خادمی
7- شهید حسین کاظم زاده
8- شهید محمد کریمی پناه
9- شهید سید محمد جعفرزاده
10-شهید مجید حسینیان
11-شهید مجید حاتمی
12-شهید علی حاجیان
13-شهید سعید دلالت
14-شهید عطاالله برزی
15-شهید علی رضا آتش سخن
16-شهید اکبر عابدینی
17-شهید مجید عباس زاده برزی
18-شهید عباس عابدی
19-شهید صادق مهدی برزی
20-شهید فخرالدین مهدی برزی
21-شهید علی قمی کردی

پیکر پاک سه تن از این شهدا در روستای برز به خاک سپرده شده است.

شهید علی حاجیان

شهید علی حاجیان

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید عطا... برزی

شهید عطا... برزی

قدمگاه شهيدان است اينجا
محل رشد ايمان است اينجا
كسي كه انس با اين خاك دارد
برايش كعبه ي جان است اينجا
جماران قبله رزمندگان بود
صفابخش جماران است اينجا
به كام ما گذشت اينجا شب و روز
مسير شهر جانان است اينجا
در اينجا پاي مهدي بوسه مي خورد
كه تحت رحمت آن است اينجا
چه ياراني در اينجا پا نهادند
دل جا مانده سوزان است اينجا
هزاران خاطره در خود نهفته
كتاب عشق بازان است اينجا
ز اشك فاطمه دارد نشانه
شبيه بيت الاحزان است اينجا
به خون پهلوي بشكسته سوگند
شكسته دل فراوان است اينجا
ز شب هاي پر از عطر مناجات
هميشه نورباران است اينجا
در اينجا ترك عصيان مي توان گفت
كه الحق توبه آسان است، اينجا
قدري كه گم كرديم اينجاست
محل فهم قرآن است، اينجا
به ياد قبرهاي عشق بازي
دل عاشق پريشان است اينجا
دليلي را كه جا مانده ز ياران
خدا داند نمايان است اينجا
به گوش دل شنيدم عاشقي گفت
كه مهدي واقعه خوان است اينجا
شلمچه از دوئيت دورمان كرد
همان توحيد پنهان است اينجا
شهادت را از اينجا مي گرفتند
زمين عيد قربان است، اينجا
در اينجا مي توان آرامشي يافت
محل ذكر رحمان است اينجا
اگرچه كس نفهمد حرف ما را
قدمگاه شهيدان است اينجا

شهید علی رضا آتش سخن

شهید علی رضا آتش سخن

سنگر، پلاک، اسلحه، پوتين پاي او
پيچيده در تمام دوکوهه صداي او
سجاده اي به رنگ افق-رنگ لاله ها
پهن است روبروي شهادت براي او
تسبيح، عطر جبهه و سربند يا حسين
اشک، استغاثه، ندبه، دل باصفاي او
تکبير، شور و حال شهادت،خدا، بهشت
ميشد خلاصه نام وفا در وفاي او
عاشقتر از هميشه به پرواز بي غرور
ترکش، گلوله، سينه بي ادعاي او
پل شد جلوتر از همه سردار خط شکن
خون، شوق آسماني و حالا عزاي او
ناباورانه ميرود از ذهن لحظه ها
تنگ است و بي قرار دلم در هواي او


  "مسعود بياني فر"

شهید مجید عباس زاده برزی

شهید مجید عباس زاده برزی

سنگر، پلاک، اسلحه، پوتين پاي او
پيچيده در تمام دوکوهه صداي او
سجاده اي به رنگ افق-رنگ لاله ها
پهن است روبروي شهادت براي او
تسبيح، عطر جبهه و سربند يا حسين
اشک، استغاثه، ندبه، دل باصفاي او
تکبير، شور و حال شهادت،خدا، بهشت
ميشد خلاصه نام وفا در وفاي او
عاشقتر از هميشه به پرواز بي غرور
ترکش، گلوله، سينه بي ادعاي او
پل شد جلوتر از همه سردار خط شکن
خون، شوق آسماني و حالا عزاي او
ناباورانه ميرود از ذهن لحظه ها
تنگ است و بي قرار دلم در هواي او


  "مسعود بياني فر"

شهید عباس عابدی

شهید عباس عابدی

سنگر، پلاک، اسلحه، پوتين پاي او
پيچيده در تمام دوکوهه صداي او
سجاده اي به رنگ افق-رنگ لاله ها
پهن است روبروي شهادت براي او
تسبيح، عطر جبهه و سربند يا حسين
اشک، استغاثه، ندبه، دل باصفاي او
تکبير، شور و حال شهادت،خدا، بهشت
ميشد خلاصه نام وفا در وفاي او
عاشقتر از هميشه به پرواز بي غرور
ترکش، گلوله، سينه بي ادعاي او
پل شد جلوتر از همه سردار خط شکن
خون، شوق آسماني و حالا عزاي او
ناباورانه ميرود از ذهن لحظه ها
تنگ است و بي قرار دلم در هواي او


  "مسعود بياني فر"

آسيب‌هايي جدي در نوروز به كالبد تاريخي روستاي ابيانه وارد شد ، دو گردشگر در ابيانه جان دادند

ابیانه

دبير انجمن خانه‌ي مردم ابيانه گفت: نبود فضاهاي بهداشتي، امكانات اوليه و ورود بيش از حد گردشگران نوروزي در كنار نبود يك مديريت و برنامه‌ريزي صحيح در ابيانه از سوي مسؤولان، آسيب‌هايي جدي را به كالبد تاريخي روستاي ابيانه در نوروز امسال وارد كرد.

عباس شاكري‌زاد ابيانه در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: بافت تاريخي ابيانه، يك محدوده‌ي كوچك و بسته با 17 هكتار مساحت است و مسير اصلي گردشگري كه گردشگران مي‌توانند در آن حركت كنند، حدود 600 متر طول و سه تا سه‌ونيم متر عرض دارد. در اين مسير، گردشگران بايد بناهاي تاريخي ابيانه را ببينند.

وي كه يكي از ساكنان روستاي تاريخي ابيانه است، با تأكيد بر اين‌كه به‌دليل وسعت كم ابيانه، اين روستا مي‌تواند پذيراي تعداد محدودي گردشگر در طول روز باشد، بيان كرد: اگر تعداد گردشگران زياد شود، از يك سو، به‌دليل مصالح استفاده‌شده در ساختمان‌هاي ابيانه، به بافت تاريخي روستا آسيب وارد مي‌شود و رفت‌وآمد بيش از حد گردشگران به ساختمان‌هاي كاه‌گلي در مدت كوتاهي آسيب مي‌زند و از سوي ديگر، گردشگران امكان بازديد كامل از نقاط ديدني ابيانه را از دست مي‌دهند.

او با اشاره به ورود حدود پنج‌هزار نفر به ابيانه در برخي روزها در نوروز امسال، گفت: وقتي اين جمعيت به يك روستاي كوچك و تاريخي بدون داشتن كم‌ترين امكانات براي پذيرايي وارد مي‌شود، برنامه و مسير مناسبي براي آن‌ها وجود ندارد و بسترهاي لازم نيز فراهم نيست.

وي سرويس‌هاي بهداشتي و آب آشاميدني را از ساده‌ترين موارد اوليه‌اي دانست كه به آن‌ها نياز است و ادامه داد: در مكاني كه گردشگران زيادي رفت‌وآمد مي‌كنند، بايد توقفگاه‌هاي كوتاه‌مدتي تعريف شود، در حالي كه در ابيانه اين امكانات وجود ندارد.

شاكري‌زاد با اشاره به اين‌كه در يك سال گذشته، حتا يك قدم نيز در راستا بهبود امكانات رفاهي در ابيانه برداشته نشده است، مدعي شد: در سال 1388، سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي حفاظت و مرمت ساختمان‌هاي ابيانه هزينه نكرد و براي تأسيسات زيربنايي اين روستاي تاريخي قدمي برداشته نشد.

وي گفت: وقتي سازماني كه متولي اين روستاي تاريخي است، ساده‌ترين امكانات رفاهي را براي گردشگران در اين مكان فراهم نكرده است، چگونه يك گردشگر مي‌تواند هم مكان‌هاي ديدني روستا را ببيند و هم از بازديد خود راضي و خشنود باشد؟!

او با اشاره به اين‌كه روستاي ابيانه محل زندگي مردم بومي هم است، بيان كرد: وقتي جمعيت زيادي به ابيانه وارد مي‌شود، زندگي طبيعي مردم بومي روستا مختل مي‌شود. از يك طرف، مردم ابيانه در اين زمان امكان خروج از خانه را ندارند و از سوي ديگر، گردشگران نمي‌توانند بازديد مناسبي از روستا داشته باشند.

دبير انجمن خانه‌ي مردم ابيانه معتقد است: اگر جمعيتي كه در برخي روزها به ابيانه وارد مي‌شد، به شهرستان نطنز نيز مي‌رفت، مسؤولان اين شهرستان نمي‌توانستند پاسخ‌گوي نيازهاي آن‌ها باشند.

وي با تأكيد بر اين‌كه ابيانه از نظر ساختار تشكيلات اداري دچار دردسر است، اظهار داشت: مديريتي كه براي اين روستا طراحي شده، با باري كه بر دوش آن قرار گرفته است، تناسب ندارد. بايد براي ابيانه مديريت و ساختار تشكيلات اداري جديدي تعريف شود.

شاكري‌زاد با اشاره به اين‌كه با وجود تلاش‌هايي كه مسؤولان شهرستان نطنز ممكن است براي برطرف كردن مشكلات ابيانه انجام داده باشند، نتيجه‌ي اين تلاش‌ها نامطلوب بوده است، ادامه داد: همان باري كه به شهرستان نطنز وارد مي‌شود، به ابيانه نيز وارد مي‌شود. در حالي كه برخلاف ابيانه، نطنز تشكيلاتي اداري را مانند شهرداري يا بقيه‌ي امكانات دارد.

به گفته‌ي او، در طول تعطيلات نوروز و با توجه به جمعيت زيادي كه روزانه به اين روستاي تاريخي وارد شد، دو نفر از گردشگران كه در چادر مسافرتي در حال استراحت بودند و به‌دليل سرماي زياد، زغال براي گرم كردن به چادر برده بودند، دچار دم‌گرفتگي شدند و چون امكانات اوليه‌ي پزشكي مانند اورژانس در منطقه وجود نداشت و تا زمان رسيدن به آن‌جا، در ترافيك جاده‌ي ورودي ابيانه گير كرده بود، اين دو گردشگر مردند. پس از فوت آن‌ها، يك دستگاه آمبولانس در ابيانه مستقر شد.

وي در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا درباره‌ي اجراي طرح جامع ابيانه كه سال گذشته توسط مدير پايگاه ميراث فرهنگي ابيانه اعلام شده بود، بيان كرد: آن‌گونه كه شنيديم، اين طرح جامع در ابيانه تهيه شده، ولي به سازمان‌هاي ذي‌ربط ابلاغ و ارائه نشده است تا بتوانند كاري از پيش ببرند. مردم ابيانه هنوز نتيجه‌اي از اين طرح نديده‌اند.

او درباره‌ي اقدامات انجمن‌هاي دوست‌داران ميراث فرهنگي در ايام نوروز در اين روستا نيز گفت: اين انجمن‌ها به‌تنهايي نمي‌توانند فعاليتي در اين زمينه داشته باشند. بايد يك تشكيلات اداري و مديريتي وجود داشته باشد تا انجمن‌ها از آن براي اجراي اقدامات خود كمك بخواهند.

شاكري‌زاد ايجاد شدن ترافيك سنگين در ورودي ابيانه و به‌وجود آمدن يك كلاف سردرگم توسط ماشين‌هاي گردشگران و تداخل با يكديگر در ايام نوروز را يكي ديگر از نشانه‌هاي نبود مديريت و برنامه‌ريزي صحيح در ابيانه ارزيابي كرد.

وي با اشاره به حضور گردشگران در باغ‌ها و دشت ابيانه در ايام نوروز، اضافه كرد: چون در اين ايام هيچ امكاناتي براي جمع‌آوري زباله در اين روستا نبود، محيط زيست روستا دچار آلودگي شديدي شد. هم‌چنين به‌دليل نبود فضاهاي بهداشتي، محيط داخل روستا آلوده شد و آسيب‌هاي جدي به فضا تاريخي روستا وارد آمد.

راه اندازی وبلاگ اقای ضابطی

جناب آقای ضابطی نماینده محترم شهرستان نطنز


راه افتادن دوباره وبلاگ جناب آقای ضابطی طرقی نماینده محترم شهرستان نطنز را به فال نیک می گیریم و امیدواریم این وبلاگ بتوانند راه ارتباطی خوبی برای تبادل نظر و ارائه راهکارها و بیان مشکلات ما بین مردم محترم شهرستان و آقای ضابطی باشد.

آرزومندیم وبلاگ ایشان به سرنوشت بقیه سایت ها و وبلاگ های شهرستان دچار نشده و بتواند به خوبی و با سرعت و دقت کامل به سوالاتی که پیرامون شهرستان از ایشان پرسیده می شود جواب دهند.

كتاب فرهنگ جامع زبان و گويش نطنز كانديداي كتاب سال شد




كتاب فرهنگ جامع زبان وگويش نطنز اخيرا از سوي وزارت فرهنگ وارشاد اسلامي به عنوان كانديداي كتاب سال جمهوري اسلامي ايران انتخاب شد.

عباس دهقانيان نويسنده اين كتاب اظهار داشت: اين كتاب از طريق دبيرخانه كتاب سال به جهت نقد و بررسي نهايي در اختيار هيات داوران كتاب سال قرار گرفته است.
وي دلايل اين انتخاب را دارا بودن قابليت ها و ارزشهاي ويژه در كتاب مذكور عنوان كرد.
بنيان گذار و مدير مسوول انجمن اهل قلم شهرستان نطنز دوشنبه در گفت و گو با ايرنا افزود: اين كتاب در سال 1368 منتشر شد و در همان سال از سوي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي جزو پنج كتاب برگزيده فصل انتخاب شد.
وي گفت: اين كتاب كه يك فرهنگ لغت جامع است، پس از شش سال تلاش نوشته شده و داراي قابليت هاي فراواني است.
كتاب فرهنگ جامع زبان و گويش نطنز داراي يكهزار و 100 صفحه است كه در دو هزار شمارگان توسط انتشارات پرشكو چاپ شده است.
اين كتاب شامل سه بخش، لغات و واژه ها، قواعد دستوري زبان و آخرين بخش آن 140 فعل مربوط به زبان نطنز است كه درزمانهاي مختلف صرف شده و آخر هر فعل هم مكالمات روزمره آن آمده است.
بر اساس تحقيقات و پژوهشهاي بعمل آمده، زبان نطنز يك زبان محلي نيست، بلكه يك زبان ملي و باقي مانده زبان پهلوي ساساني و اشكاني است.
ريشه مشترك اين زبان در گويش شمال ايران، خراسان، همدان و حتي در شعرهاي حافظ، فردوسي و باباطاهر فراوان ديده مي شود.

کتاب گویش راجی هنجن

 کتاب گویش راجی هنجن
موضوع:
راجي هنجن - دستور
پديدآورنده:
ابوالحسن آقاربيع
آسيه غروي
ناشر: فرهنگستان زبان و ادب فارسي
206 صفحه - وزيري (شوميز) - 17000 ريال - چاپ 1
کد کنگره:7آ22ر/ 3276 PIR
شابك:6-17-7531-964
رده ديوئي:4fa9
تاريخ نشر:25/03/84
 
  چکيده :
در اين كتاب ويژگي‌هاي آوايي و دستوري گويش راجي "هنجن" و تغييرات اين گويش، هم چنين آوانگاري و جدانگاري حروف و واج‌ها بررسي شده است. بخش دوم كتاب واژه‌نامه‌ي اختصاصي گويش راجي "هنجن" است. در پايان از داستان‌هاي روايي و اشعار عاميانه‌ي راجي كه با روايت گذشتگان نقل شده نمونه‌هايي درج گرديده است. "هنجن" دهي پايكوهي در حومه‌ي شهرستان نطنز كاشان است و گويش محلي "هنجن" از نظر تاريخي، متاخر و به فارسي امروز نزديك است.

منبع : سایت خانه کتاب

روستای فریزهند

روستای فریزهند

روستاي فريزهند اين روستادر 19 كيلومتري جاده آسفالته كاشان نطنز و پل هنجن قرار دارد . پيرامون اين روستا را كوههاي بلندي فرا گرفته و بيشتر زمينهاي آن درزير پوششي از درختان كهنسال قرار دارند . شهرت فريزهند مرهون چشمه آب معدني است كه به چشمه آب سرخ مشهور است.

روستای فریزهند