منابع اراضی، آب، انرژی و شبکه های ارتباطی در برز


آب: منطقه مورد مطالعه در حوضه آبريز برز رود قرار دارد و رودخانه برز که به موازات جاده اصلي از وسط روستا (شرق به غرب) جريان دارد جمع آوري و هدايت آبهاي سطحي را برعهده دارد. اين رودخانه در بيشتر ايام سال آب ندارد و در مواقعي که به سبب بارندگي زياد سيل راه مي افتد بعضاً در گذشته خرابي هايي به دنبال داشته است که نمونه آن سيل سال 1335 هجري شمسي روستا است که بسياري از مساکن روستا را تخريب و به بسياري از باغات آسيب رساند.
علاوه بر رودخانه روستا، چشمه ها و قنات روستا است که سرجمع 4 واره آب دارد (هر واره که به زبان محلي است برابر 10 اينچ مي باشد) و باغداري هر روستا با استفاده از آب همين چشمه ها و قنات صورت مي گيرد.
آب آشاميدني روستا نيز از طريق يک حلقه چاه عميق که بعد از پمپاژ در منبع به صورت لوله کشي به مساکن کشيده شده است تأمين مي شود.

 منابع ارضي : به دليل شرايط آب و هوايي خشک و نيمه خشک دره ابيانه، فرآيندهاي فرسايش مکانيکي بيش از شيميايي مؤثر هستند. در قسمت هاي مرتفع و شيب هاي تند اين منطقه، تخريب مکانيکي بسيار شديد است زيرا پوشش گياهي و پوشش خاک که موجب محفوظ نگهداشتن زمين در مقابل تغييرات حرارتي مي شود، وجود ندارد. طبق نقشه قابليت اراضي مؤسسه تحقيقات آب و خاک عمده تيپ اراضي رخنمون دار در اين منطقه کوهها هستند که واحدهاي اراضي 1،1 1،2، 1،3 در آن رخنمون دارد.
واحد اراضي 1،1 : که شامل کوهاي بسيار مرتفع با قلل تيز و کشيده متشکل از سنگ هاي سخت آهکي و دولوميتي و ماسه سنگ و بيرون زدگي هاي بسيار زياد ارتفاع و داراي شيب بيش از 90 درصد است که عموماً بدون پوشش گياهي و يا با پوشش کم گونه هاي گندميان و اراضي باير است.
واحد اراضي 1،2 : که کوههاي مرتفع با قلل مدور متشکل از سنگ هاي آهکي، شيل و ماسه سنگ با شيب 80 – 60 درصد که در رأس قلل عموماً بدون پوشش خاکي و دامنه ها خاکهاي خيلي کم عمق تا کم عمق غير يکنواخت که داراي پوشش کم گياهان علفي يکساله و چراگاه فصلي هستند.
واحد اراضي 1، 4 : که شامل کوههاي کم ارتفاع بريده بريده و فرسايش يافته متشکل از سنگ هاي آهکي شيل و کنگلومرا با شيب 70 – 60 درصد که داراي خاکهاي کم عمق يکنواخت با بافت متوسط تا سنگين که داراي پوشش کم تا متوسط گياهان مرتعي، بقاياي درختان جنگلي با پراکندگي زياد و در بعضي   قسمت ها در حاشيه دره ها زراعت آبي و باغات در قطعات کوچک است.
انرژي: روستاي برز به شبکه برق سراسري متصل مي باشد و در اين زمينه مشکل ندارد. ساير منابع انرژي روستا شامل گازوئيل و نفت است که در جايگاه توزيع سوخت روستا بين روستاييان تقسيم مي شود. شايان ذکر است روستاي برز فاقد گاز لوله کشي است و گاز مصرفي به صورت کپسول بين روستاييان توزيع مي شود.
شبکه هاي ارتباطي: روستاي برز از نظر ارتباطي وضعيت مناسبي دارد و فاصله آن با اتوبان کاشان – اصفهان شرايط خوبي براي دسترسي به روستا فراهم آورده است.
اين روستا در مقياس محلي با شهر نطنز و در مقياس منطقه اي با شهرهاي کاشان و اصفهان مرتبط مي باشد. راههاي ارتباطي برز با مناطق اطراف در گذشته عبارت بودند از:
- گدار کاشان: اين جاده خاکي از برز به سمت ابيانه بوده و از شمال ابيانه به سمت کاشان بوده است. فاصله برز تا کاشان حدود 70 کيلومتر بوده و براي رفتن به کاشان از کرشک، جهق پايين، رنگ جان و هنرآباد مي گذشته است.

برزرود


گدار اصفهان: اين جاده خاکي نيز بعد از طره و ابيانه از جنوب غرب ابيانه به طرف اصفهان بوده و براي رسيدن به اصفهان مي بايست از ده سه، بيدشک، برهول، مورچه خورت و گز مي گذشتند.
گدار تجره: از اين راه به ميمه و جوشقان مي رفته اند و از مراوند، چغاده، رباط، ميمه و وزوان مي گذشتند.
همانگونه که اشاره شد روستاي برز در حال حاضر به وسيله راه آسفالته با اتوبان کاشان – اصفهان ارتباط دارد. در گذشته فقط قسمتي از جاده مال رو با اين جاده انطباق داشته است. به اين ترتيب که جاده قديم از پل هنجن تا زيارت هنجن در کنار مسير رودخانه و از پشت باغهاي هنجن تا مزارع باقرآباد و از باقرآباد تا يارند از همين جاده کنوني مي گذشته است. از يارند به کمجان تا برز نيز از پشت باغها مي گذشته است.
اين جاده تا سال 1360 خاکي بوده و در اين سال آسفالت شده است. برز بين دو شاه راه اصلي قرار دارد. شاه راه اول، راه کاشان – قمصر – مورچه خورت و اصفهان است و شاه راه دوم کاشان – نطنز – يزد و کرمان است.

روستای برز
جاده روستای برز

0 : توضیحات:

ارسال یک نظر